Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας Η. Χατζηχριστοδούλου προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών για την αναγκαστική ακινησία ελληνικών φορτηγών στη Βουλγαρία

Μετά από επιστολή του Σωματείου Διεθνών Μεταφορών Ιδιοκτητών Φορτηγών Δ.Χ. Αυτοκινήτων Ν. Πιερίας «Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, με επιστολή του, προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ζητά την άμεση επίλυση του θέματος που αφορά την αποδέσμευση των ελληνικών φορτηγών αυτοκινήτων, τα οποία είναι εγκλωβισμένα στο Βουλγαρικό μεθοριακό σταθμό Oryahovo – Bechet.

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια, στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας.

Ολόκληρη η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Επιμελητήριο Πιερίας έλαβε γνώση, διά της συνημμένης επιστολής του Σωματείου Διεθνών Μεταφορών Ιδιοκτητών Φορτηγών Δ.Χ. Αυτοκινήτων Ν. Πιερίας «Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», περί μιας πρωτοφανούς και απαράδεκτης κατάστασης, η οποία επικρατεί, από τις 13 Ιανουαρίου 2024, στα σύνορα Βουλγαρίας – Ρουμανίας, συγκεκριμένα στο Βουλγαρικό μεθοριακό σταθμό Oryahovo – Bechet και η οποία πλήττει, με ευθύνη των Βουλγαρικών Τελωνειακών Αρχών, βάναυσα τις Ελληνικές εμπορευματικές μεταφορές και το διαμετακομιστικό μας εμπόριο.

Όπως πληροφορούμαστε από το Δ.Σ. του ως άνω Σωματείου Διεθνών Μεταφορών, τα διερχόμενα από τη Βουλγαρορουμανική μεθόριο Ελληνικά Φορτηγά Αυτοκίνητα με προορισμό την ΑΥΣΤΡΙΑ, όπως και Φορτηγά Αυτοκίνητα της Ουγγαρίας, Τσεχίας, Τουρκίας, Αυστρίας, Ρουμανίας έχοντα τον ίδιο προορισμό, αφού τους έχουν αφαιρεθεί οι άδειές τους, ουσιαστικά κρατούνται, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, εγκλωβισμένα στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να είναι σε θέση ούτε να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους, ούτε επιστρέψουν στην έδρα τους.

Στις 15 Ιανουαρίου 2024, ανακοινώθηκε στους μεταφορείς μας, από τη Βουλγαρική αστυνομία, ότι ο υποτιθέμενος τελωνειακός έλεγχος θα διαρκέσει επτά (7) ημέρες, οπότε τα οχήματά τους θα παραμείνουν σε ακινησία με κίνδυνο αλλοιώσεως των εμπορευμάτων και αθέτησης, παρά τη θέληση των μεταφορέων μας, των συμφωνηθεισών προθεσμιών παράδοσης.

Η εικαζόμενη, από τους διεθνείς μεταφορείς, πραγματική αιτία της απαράδεκτης αυτής συμπεριφοράς, είναι μια τιμωριτική προς την Αυστρία αντίδραση της Βουλγαρίας, λόγω του βέτο που έθεσε η Αυστρία στην ένταξη της Βουλγαρίας στη συνθήκη Schengen.

Ανεξαρτήτως, πάντως, κάθε πρόφασης ή αντιδικίας της Βουλγαρίας με οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε, θεωρούμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι:

Αφενός, ως κράτος μέλος της Ε.Ε., να προστατεύσουμε το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο υπαγορεύει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και προσώπων και την προώθηση του νόμιμου εμπορίου, χωρίς υστερόβουλα κωλύματα από οποιαδήποτε πλευρά.

Αφετέρου, δε, ως Ελληνική Πολιτεία, να προασπίσουμε τα οικονομικά μας συμφέροντα, τα οποία είναι στενά συνδεδεμένα με το διαμετακομιστικό εμπόριο και τις μεταφορές, αφού ο κλάδος αυτός, όχι μόνο παράγει προστιθέμενη αξία για την Ελληνική οικονομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αλλά αποτελεί έναν τους κύριους πυλώνες για την περαιτέρω αειφόρο ανάπτυξη της χώρας μας.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία και τις προσπάθειες της κυβέρνησης στο ζήτημα της οικονομικής μας ανασύνταξης, ζητούμε την άμεση αντίδραση των συναρμόδιων υπουργείων και της πρεσβείας μας στη Σόφια, προς τις αντίστοιχες Βουλγαρικές αρχές, με στόχο την τάχιστη και χωρίς αναβολές επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος και την αποφυγή μελλοντικών παρόμοιων προβλημάτων.

Ευελπιστώντας στην άμεση και θετική σας ανταπόκριση, αναμένουμε δικές ενέργειές και ενημέρωσή μας.

Ο Πρόεδρος

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

Προηγούμενο Επίσκεψη του Δημόσιου ΙΕΚ Κατερίνης στο Επιμελητήριο Πιερίας

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας